Gezonde leefstijl. 10 tips om vol te houden
Hoe hou jij jouw voornemens vol? Dat is voor velen de grote vraag. Bedenk: wat wil jij en hoe houd je het ook daadwerkelijk vol?
Wij hebben 10 handige tips om je leefstijl te verbeteren voor je op een rijtje gezet.
1.Schrijf je doelen op, maar blijf realistisch. Wil je over een paar maanden ineens de halve marathon lopen? Of van 0 keer naar elke week 3 keer sporten? Is dat haalbaar..? De kans is klein dat je op deze manier ook echt je doel gaat behalen of dat je er überhaupt aan begint! Hou het dus realistisch. En is je doel niet meer haalbaar door bepaalde reden of situatie? Stel je doel dan bij.
2. Met kleine stapjes kom je vaak verder. Het helpt om je doel in kleinere stapjes op te delen. Wil je 5 kilometer kunnen wandelen? Probeer dan eerst eens 1 kilometer. Gaat dat goed? Ga dan voor 2 kilometer. Schrijf die tussenstapjes ook op als doel. Heb je weer een nieuwe stap gehaald? Dan kan je trots zijn op jezelf
3. Bedenk waarom je iets wil. Wáárom wil je iets? Waarom wil je elke dag 30 minuten bewegen of gezonder eten? Schrijf voor jezelf op waarom je iets wil, wat de voordelen zijn en wat je hoopt te bereiken. Als je weet waarom je iets wil, is het makkelijker om het vol te houden.
4. Maak het positief. Zeg niet ‘ik moet meer gaan bewegen’, maar ‘ik wíl meer gaan bewegen’. Formuleer je doel(en) op een positieve manier. Ook op het moment dat je bijvoorbeeld gaat wandelen of fietsen, zeg dan dat je gaat sporten en niet dat je moet sporten. Zonder het woord ‘moeten’, maak je het direct al een stuk positiever.
5. Zoek een maatje. Zoek iemand met eenzelfde goede voornemen en ga er samen mee aan de slag. Ga sporten bij een sportcentrum of een workshop doen bij een wijkcentrum. Samen is gezelliger, en je kunt elkaar ook motiveren. De kans is groter dat je met een maatje je goede voornemens langer volhoudt.
6. Deel je voornemen met anderen. Een psychologisch trucje om de kans te vergroten dat je jouw goede voornemen haalt, is om deze aan iemand te vertellen. Het liefst aan iemand die je hoog hebt zitten. Je moeder, broer/zus of een goede vriend. Nu zij jouw goede voornemen(s) weten, geeft dit extra motivatie om het ook echt vol te houden! Bovendien kunnen anderen jou helpen in het volhouden door je te motiveren of een schouderklopje te geven als het goed gaat.
7. Beloon jezelf; en wees trots! Ben je al een paar dagen goed bezig of heb je een doel behaald? Beloon jezelf. Overwinningen moet je vieren! Geef jezelf een schouderklopje. Verwen jezelf met een bosje bloemen of pak even wat tijd voor jezelf en kruip bijvoorbeeld op de bank met een kop thee en een goed boek. Doe iets waar jij blij van wordt, maar zorg dat het niet jouw goede voornemen in de weg staat. Is je goede voornemen gezonder eten? Beloon jezelf dan niet door een avond allemaal ongezonde dingen te eten.
8. Herinner je het goede gevoel. Heb je even helemaal geen motivatie? Herinner je dan hoe je jezelf voelde toen je bijvoorbeeld wel die wandeling gemaakt had. Energiek, goed en voldaan? Denk terug aan dat gevoel om jezelf te motiveren tóch te gaan, al is het maar eventjes.
9. Hou vol! Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het duurt minimaal 21 dagen voordat een nieuwe activiteit een gewoonte is. Soms moet je dus gewoon even volhouden. Gun jezelf de tijd om je doelen te behalen.
10. Het hoeft niet perfect. Gaat het een week iets minder? Geen zorgen. Denk dan vooral aan al die keren dat het al wel gelukt is! Sta er even bij stil waarom het iets minder ging en herpak jezelf. Ben je helemaal gestopt? Kijk dan nog eens goed naar je doelen en je waarom. Pas ze zo nodig aan en probeer het opnieuw. Met goede voornemens hoef je niet te wachten tot de 1ste van de maand of tot 1 januari. Het beste moment om te starten, is nu.