10 tips om meer groente en fruit te eten
Groente en fruit horen bij een gezond en gevarieerd dieet. Ons advies: eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Dit klinkt makkelijk, maar dit kan toch lastig zijn. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking komt hier dagelijks aan.
Hieronder 10 tips om makkelijker meer groente en fruit te eten:
1. Eet fruit bij het ontbijt
Meng bijvoorbeeld een kiwi of blauwe bessen door kwark of yoghurt of doe stukjes banaan of aardbei op brood. Let op: fruit eten is altijd beter dan binnen te krijgen via een smoothie. De waardevolle stoffen in fruit worden namelijk beter opgenomen in je lichaam wanneer u fruit eet.
2. Eet bij je lunch ook groente
Neem bijvoorbeeld wat plakjes komkommer, tomaat of radijsjes op brood. In plaats van brood kun je kiezen voor een salade, wrap of een groente omelet.
3. Voeg fruit toe aan je avondeten
Bijvoorbeeld: een appel door uw rode kool, mango door uw couscous of aardbeien door de salade. Heerlijk fris!
4. Voeg extra groenten toe aan je avondeten
Maak bij het avondeten 2 soorten groenten klaar in plaats van 1. Neem dan wat minder aardappels, pasta of rijst.
5. Kies voor gezonde fruit of groente tussendoortjes
Eet in plaats van chips en een koekje eens een appel, banaan, tomaatjes, bleekselderij, radijs of wortel. Ook lekker: ‘groentefrietjes’ gemaakt van reepjes wortel, paprika en komkommer.
6. Maak een gewoonte van fruit eten
Eet bijvoorbeeld fruit wanneer je thuiskomt van werk, of in uw pauze. Of kies een ander vast tijdstip. Zo wordt fruit eten vanzelf een gewoonte.
7. Koop bij je wekelijkse boodschappen een nieuwe soort groente of fruit
Probeer verschillende soorten groente en fruit. Zo leer je nieuwe smaken kennen en heb je meer afwisseling.
8. Varieer je groente en fruit op basis van seizoen
Ieder seizoen zijn er andere groenten en fruit te krijgen in de supermarkt. Probeer af te wisselen door veel seizoensgroenten en -fruit te kopen. Deze zijn vaak lekkerder én goedkoper.
9. Gebruik diepvriesgroente of groente uit pot of blik zonder toegevoegde suikers en zout
Heb je weinig tijd? Kies dan voor al gesneden groenten uit de diepvries of uit pot of blik. Let wel op, vaak zitten hier toegevoegde suikers en zout bij.
10. Eet producten waar groenten doorheen zit
Er zijn veel producten waar groenten doorheen zijn gemengd. Denk dan aan: tomatensaus met extra groente, pizza met een bloemkoolbodem, bieten of wortelwraps, courgettepasta, of bloemkoolrijst.
Bonustips:
-Maak regelmatig zelfgemaakte groentesoep. Eventueel van restjes die nog over zijn.
-Maak extra veel (gegrilde) groenten en maak daarvan een portie voor bij je lunch voor de volgende dag 🥦